wtorek, 25 listopada 2014

Dieta dla uczulonych na SALICYLANY -> Wtorek

Moja kolejna propozycja diety dla osób uczulonych na salicylany. Dodatkowo zamieszczam swój przepis na naleśniki ze szpinakiem, który znajduje się pod rozpiską dnia. Cóż więcej mogę dodać - polecam serdecznie, mi osobiście baaardzo smakuje.


Śniadanie I 382 kcal
2 kromki chleba graham na zakwasie 50g, 
który można bardzo cieniutko posmarować masłem extra 5g
Do tego serek wiejski 200g ze świeżym szczypiorkiem 5g
 Kawa orkiszowa 250 ml -> Polecam

Śniadanie II 199 kcal
Kaszka mleczna smakija 200g -> Polecam
i jabłuszko Delicjusz na przegryzkę 50g

Obiad 547 kcal
Barszcz czerwony domowy 300ml, (Przykład)
do niego jedno gotowane jajeczko 50g 
3 naleśniki ze szpinakiem ok 425g (przepis na dole dzisiejszego postu)

Podwieczorek 310 kcal
Świeży sok z gruszki 250ml
do tego 4 ciastka owsiane domowej roboty 40g (przepis)

Kolacja 257 kcal
2 kromki chleba graham na zakwasie 50g, 
posmarowane masłem extra 10g, 
2 liście sałaty 10g, 
2 plastry szynki parmeńskiej 20g -> Polecam
kawałki selera naciowego 10g
Na to wszystko co mamy na kanapce 
trzemy odrobinę sera parmezan 5g
Herbata kubek 250ml

Podsumowanie: 1695 kcal, białko 17,5%, tłuszcz 30%, węglowodany 52,5%


Naleśniki ze szpinakiem  
Przepis na ok 10 naleśników
Naleśniki (najlepiej z mąki pełnoziarnistej):
- Mąka 40 dag
- Mleko 500ml
- Woda gazowana ok 250ml
- Jajka 3-4 (3 duże, albo 4 małe)
- Szczypta soli ok 2g
- Olej rzepakowy do smażenia ok 10-15ml

Składniki mieszamy ze sobą dokładnie w misce i odstawiamy na ok 20 minut. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Farsz:
- Szpinak mrożony siekany 400g (jedno opakowanie)
- 2 ząbki czosnku ok 10g
- Ser pleśniowy Camembert 1 opakowanie 120g 
- Olej rzepakowy do smażenia ok 10ml

Na rozgrzany olej wrzucamy paczkę mrożonego szpinaku (uczuleni na salicylany nie powinni jeść świeżego szpinaku). Gdy się rozmrozi i odparuje część wody, dodajemy do niego pokrojony ser Camembert (bądź podobny kremowy ser pleśniowy) i co jakiś czas mieszamy. Gdy ser się roztopi dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek (dodany na końcu nie spali się, a jego smak w farszu będzie intensywniejszy). Mieszamy od czasu do czasu przez ok 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą (osoby, które nie są uczulone na salicylany powinny dodać troszkę gałki muszkatołowej, którą szpinak dosłownie uwielbia).
Gdy nasz farsz jest już gotowy, nakładamy go na nasze naleśniki, zwijamy wedle naszego upodobania i wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika ustawionego na 150 stopni, na ok 10-15 min w celu podgrzania. 


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. w sobotę próbuję przepisu na te nalesniki *.* jakiej mąki dokładnie użyłaś? mi nigdy takie ładne nie chcę wyjść ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat w tym przypadku (gdy robiłam te zdjęcia) korzystałam z mąki pszennej - a była to najprawdopodobniej TA MĄKA. Jeśli chodzi o naleśniki to robiłam je już z kilku różnych rodzajów mąk i zazwyczaj wychodzą identycznie. Fajne wypieki wychodzą mi też z firmy "Basia". Próbowałaś może TEJ MĄKI?

    OdpowiedzUsuń
  3. nie używam mąki pszennej. Teraz mam w domu żytnią typu 2000, amarantusową i ryżową, próbowałaś może z jakiś z nich robić? Bo nie wiem, która się lepiej sprawdzi do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem :). Te naleśniki robię często z mąki żytniej razowej typu 2000. Na pewno kolorystycznie się różnią :), ale konsystencja jest ta sama. A ładne pod jakim względem nie chcą wychodzić?

    OdpowiedzUsuń
  5. jasne z takimi przebarwieniami, bo mi właśnie z żytniej takie gładkie szare wychodzą zawsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolorystykę to chyba nic nie poradzimy :) niestety mi też takie wychodzą, i każdemu u kogo widziałam po zastosowaniu żytniej mąki. Jedyną różnicę widzę w odcieniu gdy stosuje jajka swojskie (kolor jest bardziej nasycony, nie są aż tak "bezbarwne") :), ale diametralnej różnicy nie ma :).

      Usuń
  6. ja tylko jajek od sąsiadki używam, od kur, które widzę jak chodzą przy drodze, więc bardzo swojskie ! :P
    dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...