poniedziałek, 15 grudnia 2014

Dieta dla uczulonych na SALICYLANY -> Środa

Kolejny dzień diety dla osób cierpiących na triadę salicylanową i przepis na znaną raczej każdemu babkę biszkoptową/ucieraną :).

Śniadanie I 353 kcal
Jajecznica na maśle (jedna płaska łyżka) z dwóch jajek 100g
ze szczypiorkiem 5g
dwie kromki naszego domowego chlebka graham na zakwasie 50g -> Przykład
i kubek kawy orkiszowej 250ml -> Polecam

Śniadanie II 125 kcal
Jedno jabłuszko G. Delicjusz pokrojone w ósemki 75g
I mały jogurt naturalny 2% 150g

Obiad 512 kcal
Zupa cebulowa 300ml -> Przepis
Kopytka 200g polane masełkiem 10g (1 płaska łyżka)
I posypane cukrem 5g (1 płaska łyżeczka) -> Propozycja

Podwieczorek 305 kcal
Babka biszkoptowa (dwa niegrubo ukrojone kawałki) 50g -> Mój przepis na dole
Świeży sok gruszkowy 250ml

Kolacja 400 kcal
Kakao z mlekiem 2% 250 ml (około 2 płaskie łyżeczki kakao
rozpuszczone w gorącym mleku 250ml
i posłodzone ewentualnie łyżeczką cukru 5g)
2 kromki naszego chlebka graham na zakwasie 50g
posmarowane kremem do pieczywa Pilos 10g 
i z dwoma średnimi plasterkami sera gouda 20g

Podsumowanie: 1694 kcal, białko 14%, tłuszcz 30%, węglowodany 56%

Babka biszkoptowa 
(mojego wykonania a przepis mojej teściowej - więc musi się udać :))


Składniki:


- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- szklanka oleju rzepakowego/kostka rozpuszczonej margaryny bądź masła (ja wolę dodać olej bo ciasto jest bardziej puszyste i ładniej rośnie)
- ok 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli

Przygotowanie:


1. W jednej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia (mąkę najlepiej przesiać przez sitko). 

2. W drugiej misce białka jaj troszeczkę solimy (ja daję dwie szczypty) i ubijamy robotem. 

3. Gdy białka już będą w miarę puszyste (nie ubijamy ich do końca) dodajemy cukier i cukier wanilinowy i w dalszym ciągu mieszamy robotem. 


4. Po ok 5 minutach dodajemy żółtka, potem kolejno po trochu mąki na przemian z olejem, bądź masłem/margaryną, rozpuszczonym i wystudzonym (ja dzielę wszystko na 3 części i dodaję je na przemian - dodaję 1-wsza część oleju i mąki, mieszam dokładnie i tak jeszcze 2 razy). 

Gdy już wszystko to połączymy, mieszamy jeszcze przez dobrych 5-10 minut aby konsystencja była mniej więcej puszystego budyniu.

5. Brytfankę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej na oko 4/5 naszego ciasta, do reszty ciasta pozostałego w misce dosypujemy kakao, mieszamy i dodajemy do naszej babki.

6. Wszystko pieczemy w piekarniku w ok 160-170 stopniach (bez termoobiegu - ja daję góra i dół) przez 45-60 min (rozbieżność wynika z różnicy pieców i składników, więc należy sprawdzać wykałaczką stan babki).
Można posypać wszystko cukrem pudrem, ale ja osobiście z tego już rezygnuje :).

Prosta, szybka, znana i co najważniejsze pyszna - polecam każdemu!!

4 komentarze:

  1. A zdjęcia Twojej pięknej babki zabrakło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melduję z radością, że w końcu babka upieczona i zdjęcie zamieszczone :).

      Usuń
  2. Jakiej mąki oprócz pszennej można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię z żytniej razowej - mi bardzo smakuje. Nie próbowałam z innymi więc nie wiem czy i jak wyrośnie, ale myślę, że warto wypróbować inne mąki, wszystko kwestia smaku :).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...