Kolejny dzień diety dla osób cierpiących na triadę salicylanową i przepis na znaną raczej każdemu babkę biszkoptową/ucieraną :).
Śniadanie
I 353 kcal
Jajecznica na maśle (jedna płaska łyżka) z dwóch jajek 100g
ze szczypiorkiem 5g
dwie kromki naszego domowego chlebka graham na zakwasie 50g -> Przykład
i kubek kawy orkiszowej 250ml -> Polecam
Śniadanie
II 125 kcal
Jedno jabłuszko G. Delicjusz pokrojone w ósemki 75g
I mały jogurt naturalny 2% 150g
Obiad 512 kcal
Zupa cebulowa 300ml -> Przepis
Kopytka 200g polane
masełkiem 10g (1 płaska łyżka)
I posypane cukrem 5g
(1 płaska łyżeczka) -> Propozycja
Podwieczorek 305 kcal
Babka biszkoptowa (dwa
niegrubo ukrojone kawałki) 50g -> Mój przepis na dole
Świeży sok gruszkowy
250ml
Kolacja 400 kcal
Kakao z mlekiem 2%
250 ml (około 2 płaskie łyżeczki kakao
rozpuszczone w
gorącym mleku 250ml
i posłodzone
ewentualnie łyżeczką cukru 5g)
2 kromki naszego chlebka
graham na zakwasie 50g
posmarowane kremem do pieczywa Pilos 10g
i z dwoma średnimi
plasterkami sera gouda 20g
Podsumowanie: 1694 kcal, białko 14%, tłuszcz 30%, węglowodany 56%
Babka biszkoptowa
(mojego wykonania a przepis mojej teściowej - więc musi się udać :))
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- szklanka oleju rzepakowego/kostka rozpuszczonej margaryny bądź masła (ja wolę dodać olej bo ciasto jest bardziej puszyste i ładniej rośnie)
- ok 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W jednej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia (mąkę najlepiej przesiać przez sitko).
2. W drugiej misce białka jaj troszeczkę solimy (ja daję dwie szczypty) i ubijamy robotem.
3. Gdy białka już będą w miarę puszyste (nie ubijamy ich do końca) dodajemy cukier i cukier wanilinowy i w dalszym ciągu mieszamy robotem.
4. Po ok 5 minutach dodajemy żółtka, potem kolejno po trochu mąki na przemian z olejem, bądź masłem/margaryną, rozpuszczonym i wystudzonym (ja dzielę wszystko na 3 części i dodaję je na przemian - dodaję 1-wsza część oleju i mąki, mieszam dokładnie i tak jeszcze 2 razy).
Gdy już wszystko to połączymy, mieszamy jeszcze przez dobrych 5-10 minut aby konsystencja była mniej więcej puszystego budyniu.
3. Gdy białka już będą w miarę puszyste (nie ubijamy ich do końca) dodajemy cukier i cukier wanilinowy i w dalszym ciągu mieszamy robotem.
4. Po ok 5 minutach dodajemy żółtka, potem kolejno po trochu mąki na przemian z olejem, bądź masłem/margaryną, rozpuszczonym i wystudzonym (ja dzielę wszystko na 3 części i dodaję je na przemian - dodaję 1-wsza część oleju i mąki, mieszam dokładnie i tak jeszcze 2 razy).
Gdy już wszystko to połączymy, mieszamy jeszcze przez dobrych 5-10 minut aby konsystencja była mniej więcej puszystego budyniu.
5. Brytfankę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej na oko 4/5 naszego ciasta, do reszty ciasta pozostałego w misce dosypujemy kakao, mieszamy i dodajemy do naszej babki.
6. Wszystko pieczemy w piekarniku w ok 160-170 stopniach (bez termoobiegu - ja daję góra i dół) przez 45-60 min (rozbieżność wynika z różnicy pieców i składników, więc należy sprawdzać wykałaczką stan babki).
Można posypać wszystko cukrem pudrem, ale ja osobiście z tego już rezygnuje :).
Prosta, szybka, znana i co najważniejsze pyszna - polecam każdemu!!
A zdjęcia Twojej pięknej babki zabrakło :(
OdpowiedzUsuńMelduję z radością, że w końcu babka upieczona i zdjęcie zamieszczone :).
UsuńJakiej mąki oprócz pszennej można użyć?
OdpowiedzUsuńJa robię z żytniej razowej - mi bardzo smakuje. Nie próbowałam z innymi więc nie wiem czy i jak wyrośnie, ale myślę, że warto wypróbować inne mąki, wszystko kwestia smaku :).
Usuń