Ostatnio w naszej kuchni żądzę ja, a ten przepis jest tego przepysznym efektem :).
Dzisiaj przepis na szybkie, zdrowe i smaczne danie - jak w tytule - kurczak z fasolą, ryżem ale również z czerwoną papryką, papryczką chili i marchewką. Zapraszam!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 większy pojedynczy filet z kurczaka albo indyka
- 1 duża cebula
- 2 średnie ząbki czosnku (ja daję duże :))
- 1 średnia marchewka
- 1 woreczek/100 g ryżu jaśminowego
- 1 większa papryka
- 1,5 puszki pomidorów bez skórki/600 g
- papryczka chili
- szklanka czerwonej fasoli (ugotowanej albo z puszki odsączonej i opłukanej) ok. 170 g
- pół łyżeczki kminu rzymskiego - najlepiej świeżo mielonego
- pół łyżeczki nasion kolendry - świeżo mielonej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- do posypania świeża zielona pietruszka albo kolendra
Przepis:
1. Drobno siekamy cebulę, czosnek i chili, z którego pozbywamy się ziarenek - chyba, że lubicie bardzo pikantne - w takim razie Was nie powstrzymuję :).
2. Kroimy na kawałki fileta, czerwoną paprykę oraz marchewkę (ja marchewkę przekroiłam na połowę i pokroiłam w półpierścienie).
3. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy ok 3 minutki.
4. Dorzucamy na patelnie pokrojonego fileta i obsmażamy go z każdej strony.
5. Wrzucamy paprykę, marchewkę i chwilkę smażymy ok. 2 minuty.
6. Wrzucamy pomidory oraz przyprawy (zmielone nasiona kolendry, kmin rzymski, oregano, czerwoną słodką paprykę) i smażymy na małym ogniu ok. 15 minut. W między czasie gotujemy ryż.
7. Na koniec wrzucamy fasolę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy posypać zieloną pietruszką albo świeżą kolendrą.
Ja swoje danie posypałam naszą wyhodowaną kolendrą (teraz trzymaną w zamrażalniku w wielkich worach - mnóstwo jej zużywamy), dlatego tak biednie wygląda, ale wierzcie mi - aromatem i intensywnością smaku żadna kupna żywa kolendra się nie umywa.
1 porcja (czyli polowa z przepisu) dostarcza 627,3 kcal w tym:
Białko 29%
Tłuszcz 18%
Węglowodany 53%
Co ważne danie to jest bogate (pokrywa dzienne zapotrzebowanie) w:
- witaminę A
- witaminę C
- niacynę - witaminę B3
- witaminę B6
- witaminę E
Poza tym dostarcza naszemu organizmowi spore ilości (50-70% dziennego zapotrzebowania):
- fosforu
- miedzi
oraz pokrywa w co najmniej 25% dzienne zapotrzebowanie na:
- potas
- cynk
- żelazo
- magnez
- witaminę B2
Najważniejszą jednak zaletą tego dania jest jego smak. Nasze michy zostały wyczyszczone dosłownie w momencie :).
Proste a jakie smaczne :) Takie dania lubię :*
OdpowiedzUsuńJa tak samo :), szybko, łatwo i smacznie - recepta na pyszny obiadek.
UsuńUwielbiam robić sosy do ryżu i do makaronu :) zwykle na patelni ląduje wszystko, co znajdę w kuchni i zawsze wychodzi coś pysznego :) ostatnio odkryłam, że większość tych mieszanek zyskuje na intensywności po dodaniu sporej ilości słodkiej papryki :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię działać na tej zasadzie - obiad "na winie" - czyli co się nawinie to ląduje na patelni :D. A winko też zawsze mile widziane :).
Usuńtrochę takie meksykańskie smaki :) robię czasami podobne dania, ale bez fasolki, następnym razem dam fasolkę
OdpowiedzUsuńJa właśnie specjalnie dałam fasolkę bo zorientowałam się, że daaawno jej w naszej kuchni nie było. A i ten "meksykański" posmak bardzo mi odpowiada :).
UsuńJestem wegetarianką, ale chętnie zjadłabym bez kurczaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż pod każdą postacią i z każdymi dodatkami. Muszę wypróbować Twój przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny ten kurczak.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :) Wszystkie składniki lubię, chyba trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńbardzo proste, tez ostatnio robiłam podobne danie :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuń