wtorek, 7 kwietnia 2015

Zupa krem z pomidorów.

Zupa ta była pierwszym "kremem" jaki zdecydowałam się zrobić, głównie z powodu mojego uwielbienia (od dzieciństwa) do powszechnej, domowej "pomidorówki". Poszukiwania odpowiedniego dla mnie smaku troszkę trwały. Gdzieś po 3-cim eksperymencie wyszła mi zupa o smaku jakiego oczekiwałam. 

1 porcja (ok 450ml) - 200 kcal
Białko 11g (20% energii), Tłuszcze 13g (52% energii), Węglowodany 15,5g (28% energii)
w 100g porcji mamy: B:2,4g , T:2,9g , W:3,4g , 44 kcal

Podstawą dobrej zupy (i chyba każdego dania) są oczywiście świeże i "smaczne" składniki oraz przede wszystkim ich sezonowość. 
Nie warto robić zupy krem z kupnych pomidorów w zimie kiedy ich smak jest...nijaki. W zimie proponuję zamienić świeże pomidory na te z puszki. Zupa ta ma mieć smak słodziutkich i świeżych pomidorów (jak się pewnie domyślacie za pierwszym razem robiłam ten krem właśnie w zimie i skuszona w sklepie pięknym, czerwonym wyglądem pomidorów nie pomyślałam o ich smaku, który nie pokrywał się kompletnie z ich wyglądem).

Moja druga zasada przy robieniu zup - nie róbcie bulionu z kostki. Do tej zupy wystarczy wam zrobić wywar pół litrowy na bazie samych warzyw. 
Jeżeli robicie różne sosy na bazie bulionu czy zupy a nie zawsze uśmiecha się wam robienie specjalnie wywaru, polecam naszą metodę - raz na jakiś czas gotuję wielki gar rosołku na mięsku i z dużą ilością warzyw. Po ostygnięciu wkładam go do lodówki (jeszcze przed mrożeniem) na kilka godzin. Dzięki temu warstwa tłuszczu zbiera się i "ścina" na jego powierzchni. Usuwam ją bez problemu a nasz bulion przelewam do pojemników 400-500ml i zamrażam. 
Zup czy dań z sosami nie jadamy codziennie dlatego taki zapas starcza nam na jakiś czas :). 

Składniki (przepis na 4 porcje):
- 1 kg pysznych pomidorów (poza sezonem 2 puszki pomidorów bez skórki)
- 500ml bulionu 
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbków czosnku
- 1/2 papryczki chili (osoby nie przepadające za ostrością mogą z tego zrezygnować)
- 1 duża marchew
- 50 ml wina białego wytrawnego (bądź półwytrawnego)
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- garść świeżej bazylii
- mały kubeczek jogurtu greckiego

Przygotowanie:

1. Myjemy i kroimy pomidory (na większe kawałki, nie przejmujmy się dokładnym rozdrabnianiem bo resztę roboty w tym zakresie wykona blender).

2. Myjemy seler naciowy, obieramy cebulę, marchewkę i czosnek. Wszystko kroimy na mniejsze kawałeczki.

3. Papryczkę chili myjemy, czyścimy z pestek i kroimy drobno.

4. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Wszystko podsmażamy (do momentu aż cebula się standardowo zaszkli).

5. Następnie wrzucamy do garnka pokrojony seler i marchewkę. Wszystko smażymy mieszając przez ok 3 minuty.

6. Po tym czasie zalewamy warzywa winem (jeżeli nie macie wina zastąpcie go 50ml bulionu). Wszystko dusimy mieszając co jakiś czas, do momentu odparowania wina.

7. Następnie wrzucamy do warzyw nasze pokrojone pomidory i wlewamy nasz bulion. Doprawiamy wszystko do smaku - pieprzem, solą, słodką papryką. Gotujemy zupę przez ok 30 minut.

8. Myjemy bazylię i wrzucamy do garnka. Wszystko blendujemy. 

Zupa gotowa do podania.

Nasz krem ozdabiamy listkiem bazylii i kleksem jogurtu (ja obsesyjnie dodaje co chwilę jogurt do zupy dlatego mam swój osobny kubeczek, ale w normalnych przypadkach wystarczy łyżka bądź dwie dodane przed konsumpcją).

Świetnym dodatkiem (wg mnie do każdej zupy...kolejna smakowa obsesja) jest ser mozzarella pokrojony w kawałki i rzucony do zupy.

Smacznego!

Ps. Wiem, że oba kremy - z papryki i z pomidorów są bardzo podobne, ale zapewniam, że zamieszczone przeze mnie zdjęcia nie są zdublowane :).

19 komentarzy:

  1. jeden z moich ulubionych kremów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy zupy-kremy. Ostatnio robiłam zielone zupy, ale jutro będzie z Twojego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy kremy :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, mają coś w sobie...:). Ciągle poszukuję nowych inspiracji i nowych smaków.

      Usuń
  4. Zainspirowałaś mnie! Ta zdrowa wersja bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zarówno kremy pomidorowe jak i zwykłe klasyczne pomidorówki, mogłabym jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Średnio lubię zupę pomidorową, ale może ta wersja by mnie do niej przekonała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że moja opinia jest dość subiektywna jak na kogoś kto uwielbia pomidory, ale myślę, że warto spróbować tej wersji "pomidorówki".

      Usuń
  7. Już wiem, że smakowałaby mi :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mega! Ostatnio właśnie spodobał mi się pomysł zupy - kremów. Całkiem niezła opcja, aż się prosi aby spróbować twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na zdjęciu wygląda idealnie niczym z restauracji. I jak na krem pomidorowy posiada wyjątkowo dużo dodatkowych składników. Bardzo zdrowo. Nawet wino wytrawne. :) Ja robię trochę łatwiejszą wersję. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke – chociaż ta tutaj zaprezentowana również jest "fit".

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis. Nawet jak braknie któregoś składnika to i tak wychodzi smacznie. Dzis bez chilli i wina. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...