Załącznikiem do dzisiejszej, czwartkowej diety jest przepis na jedną z moich ulubionych zup, a mianowicie zupę krem z zielonego groszku.
Śniadanie I 268 kcal
3 racuchy z jabłkami
golden Delicjusz
z mąki graham 150g (około
3 średnie placki) -> Przepis (zamieniłam banana na dwa jabłka)
Kawa orkiszowa 250ml -> Polecam
Śniadanie II 327 kcal
Sok ze świeżych
jabłek G.Delicjusz 250ml
Ciastka owsiane 45g (3-4
sztuk) -> Przepis
Obiad 455 kcal
Filet z kurczaka
pieczony bez panierki (z przyprawami) 120g
z dodatkiem ok. 1,5
łyżki oleju rzepakowego,
ryż brązowy 40g (po
ugotowaniu wychodzi ok. 120g),
sałata ok. 40g ze
szczypiorkiem 5g i jogurtem naturalnym 10g
z ewentualną szczyptą
soli
Podwieczorek 330 kcal
Zupa krem z groszku
300ml -> Mój przepis na dole
i kromka naszego chleba
(świeży bądź ususzony na grzanki) 25g -> Przykład
Kolacja 293 kcal
2 kromeczki chleba graham
na zakwasie 50g -> Przykład
posmarowane masłem
extra 10g
z dwoma plasterkami
szynki parmeńskiej Parma 20g -> Polecam
dwoma plasterkami
sera camembert 20g
i po kawałku selera
naciowego 20g
Do tego słaba
herbatka bez cukru 250ml
Podsumowanie: 1678 kcal, białko 18%, tłuszcz 31%, węglowodany 51%
Zupa krem z groszku
Składniki:
- Paczka mrożonego groszku 400g
- 5 ziemniaków (późnych)
- mozzarella (kulka)
- 2 garście kiełków (ja użyłam z brokułów)
- sól, pieprz
- 2 garście bazylii dla osób nieuczulonych na salicylany
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy nasz groszek, zalewamy ok 1 litrem wody i zaczynamy gotować. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę (by szybciej zmiękły), dodajemy je, gdy woda z groszkiem zacznie się gotować.
Przyprawiamy solą i czekamy, aż ziemniaki będą ugotowane.
Gdy będą już miękkie blendujemy wszystko (osoby nie będące uczulone na salicylany, bądź z wysoką tolerancją mogą wrzucić garść bazylii i zmiksować ją razem z zupą).
Wszystko ewentualnie dosalamy, a na talerzu dekorujemy kawałkami pokrojonej mozzarelli, kiełkami brokuła (bądź innymi), bazylią (kto może), czy grzankami.
Ta zupa jest prosta, szybka i od razu stała się moim faworytem wśród zup :). Polecam gorąco!
Pysznie wygląda ta zupa. Lubię zielony groszek więc z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
fitfunmamarun.blogspot.com
Chyba zrobie dzisiaj ten krem z groszku.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :).
OdpowiedzUsuńZ tego co wiem to przypraw nie wolno używać w diecie bez salicylanów
OdpowiedzUsuńZgadza się, mocno ograniczona jest pula przypraw w przypadku osób uczulonych na salicylany. Ważna jest również ich ilość. Najbezpieczniejsza jest sól :).
Usuń