poniedziałek, 29 czerwca 2015

Jasna strona E-dodatków do żywności.

Z dnia na dzień wzrasta świadomość konsumenta dotycząca jakości produktów, które lądują w jego sklepowym koszyku. Przyjęło się już od pewnego czasu, aby wystrzegać się wszystkiego co zawiera magiczne E - z numerkiem :). Łatwiej jest powiedzieć niż wykonać, ponieważ dodatki do żywności opanowały w większości rynek spożywczy (chemiczno-kosmetyczny również). Co nam więc pozostało? Siąść i płakać...a gdy już się wypłaczemy warto ciut lepiej poznać wroga...a zwłaszcza naszych sprzymierzeńców zasilających jego szeregi.



Zastanawialiście się kiedyś co jest ukryte pod tym tajemniczym skrótem? Ten niezrozumiały dla nas numerek to nic innego jak jego przyporządkowanie do określonej grupy dodatków. Takich grup wyróżniamy 5, a są nimi:
  1.  barwniki   E 100 - E 199
  2.  konserwanty   E 200 - E 299
  3.  przeciwutleniacze   E 300 - E 399
  4.  emulgatory (substancje zagęszczające, stabilizujące) E 400 - E 499
  5.  pozostałe E 500 - E 1520 (spulchniacze E 500 - E 599, wzmacniacze smaku i zapachu E 600 - E 699, antybiotyki E 700 - E 799, substancje słodzące E 900 - E 1299, modyfikowane skrobie E 1300 - E 1399)   
Jest to umowny podział. Bardzo często spotkamy się z pewnymi różnicami w grupach. Wynika to z tego, że ogromna ilość dodatków pełni nie tylko powyższe funkcje - jest ich o wiele więcej ( tj. pianotwórcze, utrzymania wilgoci, przeciwpieniące, wypełniające, emulgujące, wiążące i wiele innych, podzielonych na 24 dokładniejsze grupy).

Nie opiszę szczegółów działania każdego z istniejących dodatków, zainteresowanych odsyłam do publikacji, którą przedstawiłam na zdjęciu. 
Obiorę jednak łatwiejszy sposób jakim jest przedstawienie dodatków, które nie szkodzą (wg dotychczasowych badań) - jest ich zdecydowanie mniej. I tak - one rzeczywiście istnieją!

Wszystkie informacje opieram na publikacji Billa Stathama. Zaznaczam to ponieważ w świecie internetu możemy znaleźć szereg - różniących się znacznie między sobą - tabel z opisami i oceną tych dodatków. Właśnie ta rozbieżność i brak spójności w tej kwestii sprawił, że wybrałam się po najnowszą do tej pory publikację poświęconą tylko i wyłącznie dodatkom (w oparciu o rzeczywiste badania do 2012 roku).

A oto dodatki, których zawartością w produktach nie musicie się martwić - są bezpieczne dla zdrowia!

E 101 Witamina B2 (ryboflawina)
E 141 Kompleksy miedzi z chlorofilem
E 160a Karoteny
E 160c Ekstrakt papryki
E 160d Likopen
E 161b Luteina
E 163 Antocyjany (barwnik czerwono-fioletowy)
E 242 Dwuwęglan dimetylu
E 297 Kwas fumarowy
E 300 Witamina C
E 301 Askorbinian sodu
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E 306 Mieszanina tokoferoli (Wit.E)
E 308 Gamma-tokoferol (typ wit E)
E 309 Delta-tokoferol (typ wit E)
E 335 Winiany sodu
E 340 Fosforany potasu
E 343 Fosforany magnezu
E 350 Jabłczany sodu
E 351 Jabłczan potasu
E 352 Jabłczany wapnia
E 353 Kwas metawinowy
E 354 Winian wapnia
E 356 Adypinian sodu
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
E 415 Guma ksantanowa
E 417 Guma Tara
E 440 Pektyna
E 442 Fosfatydy amonu
E 452 Polifosforany
E 459 Beta-cyklodekstryna (BCD)
E 460 Celuloza
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kw. tłuszczowych
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 Mono- i doglicerydy kw. tłuszczowych
E 472a Mono- i doglicerydy kw. tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472b Mono- i doglicerydy kw. tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E 472e Mono- i doglicerydy kw. tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E 472f Mono- i doglicerydy kw. tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
E 474 Sacharoglicerydy
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E 476 Polirycynoleinian poliglicerolu
E 477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
E 481 Steryoilomleczan sodu
E 493 Monolaurynian sorbitolu
E 507 Kwas chlorowodorowy
E 530 Tlenek magnezu
E 513 Kwas siarkowy
E 528 Wodorotlenek magnezu
E 535 Żelazocyjanek sodu
E 538 Żelazocyjanek wapnia
E 551 Dwutlenek krzemu
E 574 Kwas glukonowy
E 577 Glukonian potasu
E 905 Wosk mikrokrystaliczny
E 938 Argon
E 939 Hel
E 941 Azot
E 942 Podtlenek azotu
E 948 Tlen
E 949 Wodór
E 957 Taumatyna
E 959 Neohesperydyna DC
E 966 Laktitol

Poniżej przedstawiam "legendę" z książki Stathama (nie Jasona :D), którą się kierowałam. Wymienione przeze mnie dodatki oznaczone są w publikacji z dwoma uśmiechniętymi (i zielonymi) buźkami :).



Dodatki przeze mnie pogrubione są najczęściej dodatkami naturalnymi, które nie tylko nie szkodzą, ale i wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pozostałe nie wykazują żadnego negatywnego wpływu na nasz organizm.

Jak widać nie każdy E straszny jak go "malują". Oczywiście nie namawiam Was do wyuczenia się tej listy na pamięć :). Jeżeli komuś zależy można zrobić sobie zdjęcie telefonem, zakupić poradnik bądź zainstalować aplikację, o której pisałam tutaj
Mój kolejny post będzie również dotyczył dodatków do żywności, ale nie zastosuję już dla nich żadnej taryfy ulgowej :).


7 komentarzy:

  1. samo czytanie o tych wszystkich E budzi grozę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo E kojarzy się głównie z chemią i syntetycznymi odpowiednikami. I niestety robi się ich coraz więcej... Co do grozy...w następnym poście trochę nią powieję :D.

      Usuń
  2. E tu e tam, ja od wyszukiwania szkodliwych substancji mam darmową aplikację: Czy wiesz co jesz. No i nie mam problemów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E jest wszędzie :). Dobrze wiedzieć - jak to się mówi - "z czym to się je" :)

      Usuń
  3. Już jakiś czas temu gdzieś czytałam, że E E nierówne. Warto jest poszerzać wiedzę, bo czasem wydaje nam się, że coś jest nie zdrowe, a okazuje się, że mylnie założyliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, ale ludzie tylko usłyszą, że coś jest złe i zamiast samemu to sprawdzić i się zorientować w sytuacji, to ślepo wierzą we wszystko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...