środa, 21 stycznia 2015

Zapiekanka z łososiem, warzywami i grzankami.


Wartość kaloryczna jednej porcji wynosi 460 kcal
Węglowodany 26%, Tłuszcze 52 %, Białko 22 %

Składniki na danie dla 4 osób:
- świeży filet z łososia bez skóry 200g
- łosoś wędzony 120g
- pół brokuła 250g
- por
- koperek
- 4 kromki chlebka (nie musi być pierwszej świeżości)
- ser parmezan 5-10g 
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- masło 5g

Na sos beszamelowy:
- masło 50g
- mąka pszenna 50g
- mleko 350ml
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Kroimy brokuła w różyczki, wrzucamy do wrzącej, posolonej wody na ok 1 minutę. Wyjmujemy i odstawiamy na bok.

2. Filet z łososia kroimy na dużą kostkę (ok 2cm), podobnie wędzonego łososia.

3. Porę kroimy wzdłuż, a następnie w półkrążki.

4. Kroimy drobno czosnek.

5. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę z oliwek (rafinowaną), następnie wrzucamy pokrojoną porę i czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy przez 3 minuty.

6. Rozdrabniamy kromki chleba (ja wrzucam do blendera), dodajemy do niego starty parmezan i mieszamy.

7. Do pora dodajemy nasze pokrojone ryby, wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aby ryba przeszła smakami pory i czosnku.


8. Następnie robimy sos beszamelowy - w rondelku topimy masło i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aż zrobi się nam zasmażka. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy, aż sos uzyska konsystencję śmietany. Sos solimy i pieprzymy do smaku. 

9. Zdejmujemy sos z gazu i dodajemy do niego drobno posiekany koperek (ok 2 łyżki).

10. Przekładamy rybę z porą do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego cieniutko masełkiem), dodajemy różyczki brokuła, zalewamy sosem beszamelowym i wszystko razem mieszamy.

11. Wymieszaną masę posypujemy wcześniej przygotowanymi okruchami chleba.

12. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 200 stopni (w naczyniu bez przykrycia) na jakieś 15-20 minut. Należy uważać by nie przypalić chleba.

Smacznego!!

Jest to jedno z najnowszych eksperymentów mojego męża. Jak osobiście nie przepadam za rybami tak dałam się namówić na jego wariacje i nie żałuję, dla mnie to danie jest po prostu PRZEPYSZNE. Szczerze się przyznaję, że co parę dni dopominam się o powtórkę (lepiej mi smakuje jak mąż ugotuje, on jest królem naszej kuchni). 
Chciałam też zaznaczyć, że w tym daniu nie musimy przejmować się zawartością tłuszczy (ich dominacją) ponieważ jest to najzdrowszy tłuszcz jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Naprawdę zachęcam do wypróbowania przepisu, nawet jeśli nie przepadacie za rybami (jak ja do tej pory). Myślę, że nie pożałujecie.

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Czasem robię sałatkę z wędzonym łososiem, ale ten przepis z przyjemnością wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie, Męża też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto wypróbować przepis. Dziękujemy bardzo za pozdrowienia :).

      Usuń
  2. właśnie szukałam jakieś przepisu z łososiem! Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się skusisz to daj znać jak "wrażenia" :).

      Usuń
  3. Oj musze koniecznie tez sprobowac ! Ostatnio właśnie cos takiego za mną chodzi ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...