poniedziałek, 2 marca 2015

Babeczki kakaowe z jagodami.

Dzisiejszy przepis może nie należy do najbardziej "dietetycznych" wersji pysznego deseru, jednak są to moje ulubione domowe babeczki i chciałam się nimi z Wami podzielić. Borówki (bądź jak kto woli - jagody) mam jeszcze z poprzedniego lata ("zakonserwowane" w zalewie własnej) i nie waham się ich używać do domowych wypieków. Skusiłam się jeszcze na polewę z gorzkiej czekolady, jednak myślę, że bez tego będą równie obłędnie smakować.   
Składniki (na 18 babeczek):
- 2 jajka
- Mąka żytnia razowa, 200g
- Mleko, szklanka
- Cukier, 3/4 szklanki
- Olej roślinny, pół szklanki
- Kakao, 3 łyżki
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Borówki (Jagody), szklanka
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady (jeśli decydujecie się na polewę)
- 2 łyżki mleka do roztopienia czekolady



Przygotowanie:
1. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia).
2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (mleko, jajka, olej).
3. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie.
4. Do przygotowanych foremek nakładamy kolejno jedną łyżkę naszej masy, łyżeczkę borówek i znowu łyżkę masy.
5. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut.
Gotowe babeczki (gdy ostygną) możemy jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą np. gorzką jak ja to zrobiłam (w garnuszku podgrzewamy 2 łyżki mleka i wrzucamy rozdrobnioną czekoladę, trzeba uważać aby polewa nie zgęstniała), inną ulubioną polewą lub zrobić je z dowolnym nadzieniem. Myślę jednak, że i bez tego będą przepyszne.


1 babeczka - ok 50g, 132 kcal
Białko 2g, Tłuszcze 5,6g, Węglowodany 20g 

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ale pyszności.. czasem tak ciężko nie jeść słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami nachodzą takie chwile...ale mam taką zasadę, że pozwalam sobie na słodkości pod warunkiem, że sama je zrobię :). Całe szczęście nie ciągnie mnie już tak do słodkiego jak kiedyś, bo chyba bym z kuchni nie wychodziła w tym układzie :D.

      Usuń
    2. DObre podjeście. :) Mnie bardziej ciągnie do słonych przekąsek, słodkiego mi łatwiej odmówić. ;)

      Usuń
  2. wyglądają przepysznie, najchętniej zjadłabym je z ekranu!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem można sobie pozwolić na mały grzeszek, by nie zwariować :) Takie babeczki to wtedy idealna opcja, przynajmniej mamy pewność, że nie mają w sobie żadnej chemii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - wychodzę z tego samego założenia, zwłaszcza, że nie piekę ich codziennie :).

      Usuń
  4. Proste wykonanie czyli przepis dla mnie! *zuza

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...