piątek, 27 lutego 2015

Zupa krem z czerwonej papryki.

Mam dzisiaj dla Was rozgrzewającą propozycję dania, a mianowicie zupę krem z czerwonej papryki. Od jakiegoś czasu próbuję różnych kombinacji z gęstymi zupami, szukam smaków i konsystencji, która najbardziej będzie nam odpowiadać. Często nie wiem, które w pierwszej kolejności wypróbować (tyle ich jest!!), zwłaszcza, że dosyć rzadko gotujemy dwa dania obiadowe i stawiamy na konkrety (mięcho, mięcho, mięcho :)). 
Raz na jakiś czas robię również bulion drobiowy (większy gar), który po ostudzeniu rozlewam do pojemników ok 500 ml i zamrażam. Bardzo często wykorzystujemy je do sosów a gdy mnie natchnie na takie zupki, to bulion spisuje się tu najlepiej jako baza.

Graficzny spis składników (przepis na 1,5l / na 3 osoby):


Z tego przepisu nie wykorzystuję ziemniaka. On tu pełni rolę naturalnego "zagęstnika", a ponieważ Królewiec nie przepada za zbyt gęstą zupą krem, staram się zmieniać tą konsystencję pod jego gust (mi to jest kompletnie obojętne).
Jeżeli ktoś nie przepada za ostrym posmakiem to może odrzucić papryczkę chili i dodać po prostu słodkiej papryki.

Przygotowanie:

1. Aby pozbyć się skórki z papryki wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy na nim naszą paprykę. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut. 
Po wyjęciu nakrywamy papryki folią aluminiową i gdy przestygną ściągamy z nich skórę.

2. Jeżeli dodajecie ziemniaka, to obierzcie go i pokrójcie w kostkę, po czym wrzućcie do gotującego się bulionu.

3. Obrane papryki oczyszczamy z gniazd i kroimy na mniejsze kawałki. 
Jeżeli dodajemy chili, to również kroimy go na mniejsze kawałki.

4. Cebulę kroimy w kostkę i podgrzewamy na rozgrzanej oliwie na patelni, aż się zeszkli.

5. Do naszego bulionu dodajemy naszą paprykę (zarówno czerwoną jak i chili) oraz zeszkloną cebulkę.

6. Wrzucamy garść świeżej bazylii.

6. Po kilku minutach gotowania, zdejmujemy zupę z "pieca", miksujemy blenderem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem (czy słodką papryką).

7. Zupę dekorujemy jogurtem greckim oraz listkami bazylii.

1 porcja (ok 500ml) - 275kcal
Białko  16g (21% energii), Węglowodany 35g (45% energii), Tłuszcze 12g (34% energii)
 W 100g porcji mamy: B:3,2g, W:7g, T:2,4g, 55kcal

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Od jakiegoś czasu kusi mnie by taką zupę krem zrobić. Powstrzymuje mnie jedynie fakt, że wszelkie dania obiadowe dostosowuje się u mnie do osób, które nie lubią eksperymentów w kuchni czyli taty i siostry. Z mamą mamy słabe pole do popisu. Ile można jeść rosół, pomidorową i ogórkową? Na pewno spróbuję. Jestem fanką papryki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy kremy :) Ale z papryki jeszcze nie robiłam ;) przepis zapisany, czeka na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam kremu z papryki ale widać muszę to nadrobić! bardzo prosty przepis i zdjęcia jakie ładne!
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...